Dolors Armengol Pedragosa

Dolors Armengol Pedragosa va néixer el 6 de febrer de l’any 1939 a Sant Fost de Campsentelles. Era filla d’una família de llengua materna catalana, una llengua  perseguida pel règim franquista. Va créixer sense pare. Ella és la més petita de tres germans.
Va estudiar fins als 8 anys a l’actual ajuntament de Sant Fost, una escola, com totes les de l’ època, on separaven nens i nenes.   Va marxar de l’escola per motius econòmics. Els diners que guanyava la mare a la fàbrica de Can Fàbregas no eren suficients per mantenir-se a ella i als seus tres fills. Quan va marxar de l’escola als 8 anys va començar a treballar fins als 14. Treballava fent de minyona a una casa bona de Badalona on havia de cuidar als sis fills de la casa. Allà no tenia sou, només la mantenien amb les condicions mínimes de menjar, dormir i neteja personal; vivia a la casa.
 
Quan va marxar de la casa de Badalona, va anar a treballar a una fàbrica de filatures, allà només hi havia dones treballant, els homes tenien càrrecs superiors a elles. A la fàbrica treballava de 8:00 a 14:00 i de 17:00 a 22:00 tot el dia fent el mateix. Quan treballava a la fàbrica vivia a Sant Fost això volia dir que havia de fer el camí de casa seva a la fàbrica (Martorelles) quatre cops al dia, per tant tenia poc temps lliure. Però en el poc que tenia ajudava a la família a les vinyes de Sant Fost per guanyar diners extres que els donava a la seva mare per ajudar a l’economia familiar.

Deja un comentario