Experiència

La nostra experiència com a grup ha estat molt bona, perquè els avis ens han obert els ulls al món on van viure ells, ens fan fer entendre que la societat d’aquella època era molt dura. Una de les coses més dures va ser l’educació i per això hem volgut recordar com eren les classes de la seva joventut. Ells ens van explicar com els educaven, i nosaltres ara ho comparem amb la nostra educació, per veure el que ha canviat. També ens ha servit per escoltar anècdotes interessant del seu temps lliure, escolar i laboral. Com a grup ens ha semblat una experiència enriquidora, divertida i molt emocionant, sobretot pels avis, perquè ells recorden les vivències i nosaltres les guardem perquè siguin una pàgina més als llibres d’història.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Ha estat un treball molt enriquidor, ens ha ajudat a entendre millor l’època del franquisme i veure-la des del punt de vista dels nostres avis. Ha estat un plaer ja que la seva col·laboració ens ha donat l’oportunitat de fer un bon treball de recerca i aprendre que nosaltres tenim uns drets gràcies a que ells van lluitar per tenir-los.

Hem après que no tot és sempre tan fàcil com ara, que hem tingut molta sort de néixer en aquesta època i aquí. Hem descobert el franquisme on a primera vista sembla que tinguéssin valors com el respecte molt inculcats, però amb aquest projecte hem après que no era així: en realitat no tenien respecte si no por.

Ara hem de treballar per tenir uns privilegis, abans havien de treballar molt més dur per tenir allò més bàsic. Les condicions de vida eren molt més dures ja que treballaven moltes hores per un sou molt escàs.

Hem après que es pot passar pàgina sense oblidar res; que un passat negre es pot convertir en un futur millor. 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Aquesta experiència ha estat molt enriquidora per nosaltres, hem pogut fusionar la diversió amb l’aprenentatge. El projecte “Els savis”, ens ha donat l’oportunitat d’aprendre didàcticament  sobre el passat, sense precisar d’un llibre.

Ens ha fet mirar cap enrere  i reflexionar de la quantitat de coses que han canviat, adonar-nos de com era l’escola, els mestres, les matèries i com són ara, la disciplina en la que eren educats, els valors que se’ls inculcava…

També ens ha ensenyat a respectar i a valorar les persones grans, que alhora són com llibres oberts disposats a explicar experiències viscudes, anècdotes, el seu passat, història…  Sempre han estat allà, i nosaltres mai em estat capaços d’escoltar-los sense saber tot el que ens estàvem perdent, tot el que podíem aprendre amb tant sols parar l’orella.

Un altre punt que ens ha agradat molt ha estat el fet d’interaccionar amb els nostres savis, descobrir que són persones plenes de vitalitat,  simpatia… D’aquest projecte ens em emportat persones meravelloses i  a part l’experiència i un bonic record.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

El projecte els savis ha estat una de les experiències que més ha pagat la pena dins la nostra escolarització. Nosaltres, els adolescents, som persones que vivim amb els ulls tancats. És a dir, de vegades passem els nostres dies únicament mirant la nostra vida, el nostre dia a dia i vivim per nosaltres sense tenir res més en compte. Al arribar aquest projecte, els nostres ulls, com si de cortines d’un teatre es  tractessin, s’han anat obrint. Hem obert els ulls a la realitat, al nostre passat i al per què del nostre present, al que mai li hem prestat atenció.

Ens podríeu considerar ignorants, perquè la veritat és que es passen per la televisió desenes de documentals que parlen sobre aquest passat i per nosaltres queden tant amagat. Tenint això en compte és fàcil tatxar-nos d’ignorants i desinteressats quan l’únic que hi ha per aprendre història són documentals fet per historiadors i per a historiadors. En la nostra defensa, podem dir que aquest és un treball d’història, però no de la història que s’explica als llibres, sinó d’una història viscuda a través dels ulls i l’ànima de cada savi.

Sense cap dubte, aquesta és la millor forma d’aprendre història, vivint-la.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Aquesta experiència ha estat molt satisfactòria, ens fa créixer com a persones, treballar en equip i amb persones que normalment no treballem.   El quedar amb una persona gran i t’expliqui  la seva manera de veure el seu dur passat. Com persones grans que són, ho van passar  tan malament i intenten donar la volta a la situació, intenten oblidar aquells dies on tot no anava sobre rodes. Ells son un llibre amb potes i hauríem d’aprofitar  una mica més la oportunitat de tenir un avi i que t’ho pugui explicar en primera persona, perquè algun dia deixarem de tenir aquesta oportunitat. També cal afegir que no només a  nosaltres ens fa il·lusió poder gaudir d’aquesta experiència ells també han estat molt emocionats de tenir l’oportunitat d’explicar-nos el seu passat  i de poder ser els protagonistes de la seva història. Poder ensenyar-nos les seves llibretes, llibres, fotografies… els entusiasma que la joventut s’interessi i que els ajudi a portar la realitat del passat a l’actualitat.  El treball consisteix en parlar amb un  avi de l ‘època

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

La experiència que hem rebut com a grup ha estat realment bona. Els avis han fet que ens donegéssim compte de la notable diferencia entre la societat que hi havia no fa gaire i l’actual. Ells van passar la seva infància en un context totalment diferent; una infància una mica crua, ja que la societat d’aquella època es caracteritzava per la seva duresa.
En aquella l’època l´educació va rebre uns grans canvis. El Franquisme, es va ocupar de que l’educació fos el principal instrument per imposar les seves visions . Per això hem volgut recordar i registrar com eren les classes de la seva època estudiantil . Durant aquest projecte nosaltres hem rebut informació de quina mena de control educatiu exercien sobre ells, i ara nosaltres, fent d’historiadors, podem investigar i passar una bona estona comparant i veient com pot canviar el món en tant poc temps.
Hem après coses, no només sobre l’època franquista, sinó coses sobre els nostres propis avis que no sabíem. La memòria oral ha sigut un mètode molt efectiu, ja que ens ha permès abastir-nos de sucosa informació de l’època.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s