Escola

En acabar la guerra civil espanyola amb la victòria de l’exèrcit nacional, Franco va començar a exercir com a màxim representant del que seria l’Espanya franquista. Aquesta etapa va afectar al sistema educatiu i l’ensenyament que va començar a regir-se per ideals totalment diferents vist als de la derrotada República.

El franquisme va realitzar el més  intens intent adoctrinador de la nostra història; l’adoctrinament que es va dur a terme en totes les facetes de la vida, va ser especialment demolidor a l’ensenyament.

 

El Franquisme, va fer que l’educació fos l’instrument més eficaç per transmetre el seu propi sistema de valors.  L’escola franquista va passar a formar part de l’església. Es va prohibir l’ensenyança mixte, es va imposar la religió obligatòria i la formació de l’esperit nacional.

Els nens i joves van créixer,  immersos en una autarquia no només econòmica i política, sinó també intel·lectual, ideològica i cultural. L’objectiu del règim era formar als nens com a cavaller espanyol, cristià, i a les nenes com a perfectes mestresses de casa, diligents, casolanes. Tot això, enmig de molta violència i dogmatisme. Si bé, no podem oblidar que la inversió que el franquisme va fer en l’educació va ser tant minça que una immensa majoria dels nens d’aquella època van quedar fora del sistema educatiu però ni així es van salvar del feixisme espanyol.

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s