General

El franquisme, va ser una dictadura liderada pel general Francisco Franco que va governar Espanya més de quaranta anys (1936 i 1978). Gràcies a la seva victòria militar, va instaurar un règim de tipus feixista on Franco tenia poders absoluts.

Així, el franquisme, es va definir per aquest trets característics: Règim totalitari, cabdillisme, sistema de partit únic, suport de l’església, suport de l’exèrcit, concepció unitarista i centralista de l’Estat, naturalesa repressiva, anticomunista i antidemocràta i on l’ús de la propaganda servia per mantenir la fidelitat al règim. El franquisme es va inspirar en el model Italià de Mussolini, i el nazisme Alemany de Hitler.  Va destruir totes les garanties individuals i col·lectives de la ciutadania, va prohibir tots els partits i sindicats menys el partit (FET-JONS), i l’únic sindicat (CNS).

Un dels suports del règim va ser l’església per tant ensenyar i transmetre als ciutadans va ser un dels pilars de l’educació.

Franco  volia que només es parlés en castellà i la seva cultura només fos l’espanyola. Per això va perseguir totes aquelles llengües, tradicions i conceptes que no entressin dins d’una cultura espanyola d’arrel castellana. Per aconseguir tot això es va crear un potent poder policial, que perseguia, de forma constant i planificada als opositors del sistema. Es va crear un aparell, legislatiu i institucional encarregat d’eliminar l’oposició i atemorir als que podien ser crítics amb el règim.

El règim franquista va utilitzar tots els mitjans per difondre la seva ideologia a la població a fi d’aconseguir una societat masclista, feixista, catòlica i fins i tot xenòfoba. En definitiva, podem dir que el franquisme era sinònim d’opressió a l’expressió d’idees, ja que el general Franco decidia per la població i imposava la seva ideologia sensetenir en compte a la ciutadania.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s