Què és?

IMG_20150608_085809El projecte és una mirada a través dels ulls dels nens que van viure el franquisme al nostre país, en especial atenció a l’escola franquista. Aquest projecte tenia tres objectius, els quals es poden dividir en acadèmics, socials i emocionals. En primer lloc, els acadèmics eren recuperar la memòria històrica mitjançant eines d’història oral, conèixer el procediment de l’entrevista, conèixer el marc històric dels anys 40 -60 de la postguerra i franquisme. En segon lloc, els socials eren realitzar un servei a la comunitat, posant a l’abast de tothom la informació mitjançant un blog . I en tercer lloc, la part més emocional que era respectar i valorar el que saben les persones grans, apreciant l’experiència viscuda. Incrementar l’autoestima de la gent gran, fer que es sentin necessaris aportant el seu coneixement a les generacions que els segueixen. Els participants han estat 11 persones com a “savis” i els alumnes de 4t d’ESO.

 

El projecte, es va treballar dins del temari principal del 3r trimestre de l’àrea de ciències socials de 4t, realitzant la contextualització històrica de l’època de la postguerra i la dictadura franquista. Els alumnes van adquirir els coneixements generals sobre l’època que ens ocupava. Així com tot un seguit de eines per treballar la història oral.
Posteriorment es va iniciar la primera presa de contacte, cada grup d’adolescents amb un avi “savi” van realitzar una entrevista amb preguntes molt obertes i altres més concretes perquè “el savi” pogués parlar de forma extensa tant del tema en concret com d’altres aspectes de l’època que ell SONY DSCcregués interessants. Un cop fet això, es va fer una posada en comú i un buidatge. A partir d’aquí es van elaborar les entrevistes definitives. Aquestes es van gravar a casa de cada savi per aconseguir així un ambient més familiar i proper amb l’entrevistat. Aquestes entrevistes serien el resum del treball  que es convertien en una forma amena de difondre la recerca. Un cop es van gravar les entrevistes, es van escollir les millors parts de cada una per aconseguir un reportatge complet.
Al final tots havien descobert coses desconegudes del passat i dels seus avantpassats. I el més emocionant, van deixar de percebre als seus avis com a persones avorrides i poc interessants. Pel que fa referència als “savis” van gaudir molt recordant els bons i mals moments de la seva infància i joventut. Van valorar les relacions amb els joves canviant la seva perspectiva respecte a l’opinió que tenien de la joventut en general.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s